در شهرهایی مانند یزد، همدان و… ظرفهای سفالی و چینی مختلفی ساخته می شود. درباره تنوع، ویژگیها و چگونگی ساختن این ظرفها اطلاعات جمعآوری کنید.
پاسخ: برای ساخت ظرفهای سفالی معمولاً از نوعی خاک به عنوان ماده اولیه به همراه مقداری کاه و شن به عنوان چسب استفاده میشود. این مواد با آب مخلوط میشوند و با قالب به شکل ظرف در میآیند و سپس در کوره، عملیاتِ پخت صورت میگیرد و بعد به آرامی خنک میشوند. سپس با کمک اکسیدهای رنگی فلزات آهن، آلومینیم، مس و سرب، لعاب روی ظرف قرار میگیرد و مجدداً عملیات پخت تکرار میشود.
ظروف چینی یکی از سالمترین ظروف غذاخوری هستند و با سرد و گرم شدن به راحتی نمیشکنند. ظروف چینی هیچگونه مواد سمی و مضری ندارند. چینیها انواع گوناگونی دارند. چینیهای ضخیم و چینیهای کاغذی. در ایران معمولاً از چینیهایی استفاده میشود که ضخامت متوسطی دارد و از جلای خوبی برخوردار است.
فرآیند تولید ظروف چینی بدین شرح است:
1- آماده سازی مواد اولیه: نوعی خاک، ماده معدنی جلا دهنده و سیلیس به همراه خاک چسبنده، مواد اولیه تهیه چینی هستند.
2- فرم دهی و ریخته گری: برای تولید ظروف با اشکال مختلف، مواد را در قالبهای گچی ریخته گری میکنند.
3- پخت اولیه و لعاب زنی و پخت لعاب ظروف: محصول این مرحله چینی سفید نام دارد.
4- دکور زنی و مراحل تکمیلی: در این مرحله چینی سفید تزئین میشود.